divendres, 16 d’abril del 2010

L'element 117 sembla que deixa de resistir-se

Fins ara semblava que l'element 117 no existia, es resistia a donar-se a conèixer. Doncs bé, pareix ser que uns científics han fet els primers pasos per descobrir-lo.

Uns científics de Rússia i dels EUA han observat l'existència fugaç d'aquest nou element amb 117 protons, i que ha estat produït pels ions de calci al ser disparats a un objectiu radioactiu. Es plena així un buit notable en la taula periòdica i reforça la idea que els nuclis superpesats rics en neutrons podrien ser molt estable, potser amb temps de vida de molts milions d'anys.



Il·lustració del possible nou element químic 117

Abans de 1930 la taula periòdica es va omplir completament amb elements naturals, el més pesat dels quals va ser l'urani amb 92 protons. Des de llavors els experiments de física nuclear han produït altres 27 elements. A principis de la dècada de 1990 uns científics alemanys en el laboratori GSI a Darmstadt, sintetitzaren els elements del 107 al 112, i en els experiments d’aquesta última dècada a l'Institut Conjunt per a la Recerca Nuclear a Dubna, Rússia, han afegit elements de 113-116 i 118.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada